Майсторски клас “Класната стая на XXI век – умения, иновации, технологии”

Над 200 участници от цялата страна и експерти от образователната система се включиха  в проведения на 25 октомври майсторски клас „Класната стая на 21 век – умения, иновация и технологии”, организиран от фондация “Световен образователен форум България“ в партньорство с ПУ “Паисий Хилендарски“ и Община Пловдив. Бяха дискутирани методите на преподаване и организацията на класната стая в епохата на заобикалящата ни тотална дигитализация.

По думите на министър Вълчев, който откри форума, повечето професии само след две десетилетия ще изискват основно дигитални умения, затова акцентът в образованието трябва да е насочен върху природните и математическите науки. Министърът изтъкна още, че иновативните проекти, които тръгват в 184 училища, ще бъдат насърчавани, но и оценявани предпазливо.

В три модула бяха разгледани различни аспекти на качественото образование и преподаване. Началото на майсторския клас беше поставено от Тон Дюиф – президент на Световен образователен форум и експрезидент на Европейската асоциация на училищните директори. Той сподели мислите си как да развиваме уменията на 21 век в класната стая, като в дискусията по този модул се включиха зам.-кметът по образование и иновации в Община Пловдив Стефан Стоянов, началникът на РУО София Ваня Кастрева и Елеонора Лилова – директор на 2 СУ София.

Президентът на „Световен образователен форум България” и директор на ОУ „Райна Княгиня” Мария Гайдарова направи презентация защо са важни иновациите в образованието и как да ги инициираме. Панелисти по темата бяха директорът на 51 СУ в София Асен Александров, който е и зам.-председател на комисията по иновации към МОН, Озден Мурадова от Община Пловдив и Ивайло Старибратов – директор на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”.

„Как чрез технологиите училищният лидерски екип да постигне резултати, които променят положително живота на децата” беше темата на третия модул от майсторския клас с лектор директорът на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към ПУ проф. Галин Цоков. Панелисти бяха Александър Ангелов от Център за творческо обучение, Антон Бъчваров от „Уча.се” и пловдивският преподавател Тихомир Алексиев.

Третата годишна инициатива на фондацията провокира размисли за въздействието на бурното развитие на дигиталните технологии върху  образователната система и допринесе за утвърждаването на споделените добри практики от иновативните училища.

Децата се нуждаят от образование!

Children education

Всяко дете заслужава бъдеще. Помогнете ни!

Дари!