Участие в Международната конференция на ESHA – октомври`2018

Участие в Международната конференция на ESHA – октомври`2018

Българска делегация от членове на фондация Световен образователен форум България се включи в годишната конференция на Европейската асоциация на училищните директори, през месец октомври в Талин, Естония

Вдъхновяващи лектори, впечатляващи практики и многобройни контакти. Така определи тридневното си участие в годишната конференция на Европейската асоциация на училищните директори българската делегация, водена от учредителя на фондация „Световен образователен форум България“ и директор на ОУ „Райна Княгиня“ Мария Гайдарова. Група от 10 директори от Пловдив, София, Варна, Банско и Бургас се включи в програмата на форума за иновации в образованието, на който присъстваха 700 училищни лидери от всички страни на ЕС. Международната конференция дава възможност за обмен на добри практики, генериране на идеи и осъществяване на контакти с организации и директори.
Вдъхноваващи бяха презентации на ключовите лектори, включени в програмата, сред които:

  • Ейвън МакИнтош, автор и основател на NoTosh, Ейвън МакИнтош е основателят на NoTosh, компания, която прави достъпни творческия процес, необходим за иновации: да намери значимите проблеми и да ги разреши. Ейвън пише „Как да формулираме велики идеи и да ги направим реалност“, наръчник за лидери в образованието, иноватори и хора, които искат да бъдат и двете. Училищните лидери и новаторите се борят да се възползват максимално от потенциала на учителите и учениците. Ейвън и неговият екип в NoTosh намалиха времето и разходите за извършване на значителни промени във физическите пространства, цифровите и учебните програми за иновации.
  • Андрос Ансип (TBC), европейският комисар по цифровия единен пазар и заместник-председател на Европейската комисия, Андрос Ансип беше назначен за вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за единния цифров пазар през ноември 2014 г. Неговите отговорности в Комисията включват превръщането на Европа в световен лидер в областта на информационните и комуникационните технологии и насърчаването на подходите в областта на цифровите технологии и електронното управление в националните администрации и администрациите на ЕС. Преди да се премести в Брюксел, той беше член на естонския и на европейския парламент. Това продължи почти девет години в Талин – най-дългогодишният премиер в историята на Естония.
  • Чарлз Лийдбийтър, експерт по иновации и образование, Чарлз Лийдбайтер е водещ авторитет в областта на иновациите и творчеството. Той е консултирал компании, градове и правителства по света по иновационната стратегия, като е бил и бивш съветник на Тони Блеър.   Известен е като автор на няколко от най-продаваните книги за иновациите и образованието, сред които ние мислим: Масовата иновация не е масово производство и иновациите в образованието: уроци от пионерите по целия свят. Освен това разговорите на Чарлс в TED по споменатите теми са изключително популярни с милиони показвания онлайн.
  • Линда Лукас, програмист, разказвач и автор на Hello Ruby, Liukas основа Rails Girls, която организира семинари в над 230 града, преподавайки основите на програмирането на повече от 10 000 жени. През 2013 г. Европейската комисия даде на Линда Лукас заглавието „Цифров шампион на Финландия“.
  • Ян Лукас, съосновател и изпълнителен директор на InfoSavvyGroup21, Ян работи с клиенти в повече от 80 страни и направи повече от 12 000 презентации. Той е написал или съставил 18 книги и 9 образователни серии. Неговите най-нови книги включват наградените Reinventing Learning, обучение без класни стаи, преподаване на цифровото поколение, разбиране за цифровото поколение и грамотността не е достатъчна. Понастоящем той работи върху три книги – Кратка история за бъдещето на образованието; LeaderSHIFT; и утре е тук днес: учене за съвременните времена.
  • Флориан Хофман, основател и президент на училище за обучение, Флориан Хофман е социален предприемач и иноватор в областта на образованието. Училището „DO“ обучава и наставлява талантливи хора, за да превърнат идеите си в действие. Понастоящем училището за обучение има кампуси в Хамбург и Ню Йорк. Работата на Флориан е широко разпространена в публикации като „Файненшъл таймс“, Wall Street Journal и други. Той допринася за обществения дебат за образованието и иновациите и преподава за училищния метод на обучение в различни университети, включително Колумбийския университет, Оксфордския университет, Женевския университет и др.

В програмата бяха включени и посещения на училища. Имахме възможнвост да се запознаем отблизо с процеса на обучение, организацията на средата и методиките на преподаване. Българската група директори бяхме впечатлени от факта, че второкласници работят спокойно с PowerPoint и Paint. Всяко дете има своя платформа, чрез която учи и споделя, може да качва материали и коментари, да изпълнява поставени задачи, да пише домашни работи и да прави проекти. Няма проблем дори да сподели любими песни, клипове, впечатления от книга, която е прочело, или пък случка от ваканцията. Учителят има достъп до платформата, за да проверява и коментира. Заедно с това той наблюдава личностното развитие на всеки ученик, социалните му контакти и странични интереси. В 9 клас ученикът получава на флашка базата данни от своята уебплатформа, която е и неговото електронно портфолио. Проектно ориентираният подход е масово застъпен, като учителите по различни предмети работят заедно.

Проектно ориентираният подход е масово застъпен, като учителите по различни предмети работят заедно. Дигитализацията е само средство за постигане на образователните цели. Естонските педагози споделиха, че основната им задача е децата да бъдат щастливи и спокойни в училище, да се научат да учат, а не да възпроизвеждат наизустени факти и данни, да умеят да правят междупредметни връзки. Учителите имат учебен план, но не и разпределение по теми, което им дава свободата да работят спрямо нивото на групата.

Конференцията беше посетена от над 700 директори от всички европейски страни, което даде възможност за обмен на добри практики и осъществяване на международни контакти.