70 учители минаха обучение за иновативни педагози

70 учители минаха обучение за иновативни педагози

Три нови училища се присъединиха към проекта на Община Пловдив и фондация „Световен образователен форум България”. 5-годишният проект, стартирал миналата есен, представлява серия от методи за организиране по нов начин на обучението и учебната среда. В първия етап се включиха осем учебни заведения – ОУ ”Райна Княгиня”, ОУ ”Яне Сандански”, ОУ ”Алеко Константинов”, СОУ ”Патриарх Евтимий”, ОУ ”Кочо Честеменски”, ОУ ”Йордан Йовков”, ОУ ”Елин Пелин”, НУ ”П.Р.Славейков”. Директорите и над 100 преподаватели преминаха обучение и първите резултати вече са факт. В сегашното се включиха нови преподаватели от тези училища, както и от новите три – ОУ „Васил Петлешков”, ОУ „Захари Стоянов” и ОУ „Димитър Талев”.

„Не даваме готови рецепти и решения, а теоретична основа и всеки, спрямо спецификата на училището и възрастовите особености на децата, решава как да подходи. Учителят е лидерът в класната стая, но когато споделя опита с колегите си, работата става по-ефективна”, казва директорът на „Световен образователен форум България” и директор на ОУ „Райна Княгиня” Мария Гайдарова, която бе и основен обучител.

Зам.-кмета Стефан Стоянов връчи табели „Иновативно училище“ на директорите на училищата. „Образованието трябва да бъде непрекъснато в реформа. Да дадем шанс на повече деца да се адаптират към съвременния свят”, сподели той на събитието.

Проектът е синхронизиран със заложеното в Закона за предучилищното и училищното образование за иновативните училища и дава конкретните стъпки как да се промени културата на преподаване по отделните предмети.