Фондация „Световен образователен форум България“ участва в годишната конференция на ESHA в Дубровник, Хърватия

Фондация „Световен образователен форум България“ участва в годишната конференция на ESHA в Дубровник, Хърватия

17 представители на основни, средни и обединени училища представиха страната ни на събитието в Дубровник

Над 700 директори от 25 държави, сред които и 17 представители от България, взеха участие в годишната конференция на Европейската асоциация на училищни директори в Дубровник, Хърватия. Страната ни беше представена чрез фондация „Световен образователен форум“, чийто председател е директорът на пловдивското ОУ „Райна Княгиня“ д-р Мария Гайдарова.

„Училищните ръководители правят разлика“ бе темата на конференцията с оглед на множеството предизвикателства пред образователните мениджъри, които работят върху стратегии за реална промяна в своите училища и системи.

Програмата беше динамична, с ключови послания на лектори и посещение на различни по вид и степен училища в Дубровник, с разнообразни семинари и възможности за споделяне на опит и подкрепа за изграждане на нови професионални сътрудничества, споделят българските представители от Пловдив, Раковски, Бургас, Варна, Самоков, Суворово, Перник и Радомир.

Участниците можели да избират сред 16 тематични семинари и две кръгли маси. Сред дебатираните теми било мястото на изкуствения интелект, влиянието на училищните лидери върху постиженията на учениците, развиване на култура на устойчиво професионално обучение и системата от микро кредити, позитивните промени в образователната среда, как да се приобщят родителите, менторството, подобряване на дигиталната грамотност, лидерски модели за успешни иновативни училища, кибер сигурност.

„Фондация „Световен образователен форум България“, като единствен представител на страната ни с право на глас в Общото събрание на Европейската асоциация на училищни директори, успя да въведе българския език за първи път на сайта esha.org“, казва Мария Гайдарова. По този начин става достъпна информацията за всички дейности на директори и педагогически специалисти от страна ни на роден език, а всички членове на фондацията могат да участват пряко и в обявените проекти на esha.org

Заявление за присъединяване към професионалната общност на “Световен образователен форум България” може да намерите на https://www.wefbulgaria.com/?page_id=2131